Bu sayfamızda sizlere burun estetiğinde revizyon ameliyatından bahsedeceğiz: Revizyon ameliyatı ne demektir? Burun estetiği revizyonu ile ne gibi patolojiler düzeltilebilir? Ne zaman kaburga kıkırdağına ihtiyaç duyulur? Ne zaman kulak kıkırdağı alınır? Vücudun başka bir yerinden kıkırdak alınması herhangi bir eksikliğe neden olur mu? Revizyon burun estetiği görüşmesi için Adana Ziyapaşa’daki muayenehanemize bekleriz.
Daha önce burun estetiği ameliyatı olmuş birine tekrardan burun estetiği ameliyatı yapılmasına revizyon rinoplasti veya sekonder rinoplasti denir. Revizyon ameliyatı ile daha önceki ameliyattaki kötü sonuçlar daha normale yakın bir duruma getirebilir veya tamamen düzeltilebilir. Hastalar için bu ameliyatlar ilk ameliyattan çok farklı değildir. Ancak cerrahlar için bu tür ameliyatlar daha zahmetli ve zordur.
Daha önce yapılmış olan burun estetiği ameliyatında istenilen veya beklenilen sonuçlar elde edilememişse, burunda erken dönemde problem yokken zamanla yaşa bağlı bazı değişiklikler, bozulmalar ortaya çıkmışsa veya hasta travmaya maruz kalmış ve bu travma burunda şekil bozukluklarına sebebiyet vermişse revizyon rinoplasti gerekebilir.
Daha önceki ameliyatta yetersiz kemik ya da kıkırdak alımı
Burun ucunun hemen üzerinde bir çıkıntının kalması (Polly beak deformitesi)
Daha önceki ameliyatta aşırı kemik ya da kıkırdak alımı
Çok alınmış, oyulmuş burun sırtı
Burun ucundaki kıkırdakların çok alınmasına bağlı burun ucunun bir mandalla sıkıştırılmış gibi görünmesi (Pinched nose)
Daha önceki ameliyatta burun kemeri alındıktan sonra burun çatısının açık bırakılması (Açık çatı deformitesi)
Daha önceki ameliyattan sonra burun sırtında ortaya çıkan çöküklükler ve kemik çıkıntılar
Daha önceki ameliyatta düzeltilemeyen asimetriler
Daha önceki ameliyattan sonra ortaya çıkan kaymalar
Daha önceki ameliyatta çok küçültülen burunlar
Daha önceki ameliyatta yetersiz küçültülen burunlar
Daha önceki ameliyatta yetersiz küçültülen burun kanatları
Bazı revizyon ameliyatları, estetik ihtiyaçtan dolayı değil de burun tıkanıklığı nedeni ile yapılır. Bu grup hastanın burunlarının dış kısmında problem yokken burunları tıkalıdır.
Ameliyattan 2-3 ay sonra hala burun tıkanıklığınız var ise burun tıkanıklığınıza neden olan problemin tespiti için doktorunuzun fikrini almanız faydalı olacaktır.
İlk ameliyatta cerrah burun tıkanıklığını gidermek için yeterli müdahaleleri yapmamışsa veya gerekli müdahaleler yapılmış ancak yeterli olmamışsa hastanın burun tıkanıklığı devam edecektir. En sıklıkla görülen neden: İlk ameliyatta düzeltilmemiş yada yetersiz düzeltilmiş burun bölmesi eğriliğidir(septum deviasyonu). Bu durumda hastanın burun tıkanıklığının düzeltilmesi için tekrardan ameliyat olması gerekecektir. Bazı hastalarda ise problem şişmiş burun etleridir (konka hipertofisi). Diğer bir neden tanı konmamış alerjik nezledir.
Revizyon burun estetiği ameliyatlarını genel anestezi altında yapıyoruz. Bu ameliyatlarda açık tekniği tercih ediyoruz. Ortalama ameliyat süresi de 4-5 saattir.
İlk ameliyattan 6 ay sonra yapılabilir.
İlk ameliyata göre daha zordur. Çünkü ilk defada kolayca yapılabilen bir işlem; revizyon (onarma) ameliyatında daha zor gerçekleştilir.
Onarma işlemlerinde ekstradan kıkırdak dokulara ihtiyaç duyulur. Sekonder vakaların büyük çoğunluğunda burun içerisinde onarıma yetecek miktarda kıkırdak olmaz. Çünkü burun içerisindeki kıkırdakların önemli bir miktarı daha önceki ameliyatta kullanılmış veya atılmıştır. Bu durumda revizyona ameliyatı için gereken kıkırdakları diğer dokulardan sağlamak gerekir. Biz revizyon ameliyatlarında kıkırdak eksikliklerini gidermek için Slikon, Goretex, Medpor gibi yabancı dokuları tercih etmiyor; hastanın kendi kıkırdak dokularını kullanmayı tercih ediyoruz. İhtiyaç duyulan kıkırdakları hastanın kulak kepçesinden veya kaburgasından alıyoruz.
Kaburga kıkırdağına genellikle sekonder yani revizyon rinoplastilerde ihtiyaç duyulur. Yani daha önce başarısız bir burun estetiği ameliyatı olmuş olan hastalarda kullanılır. Özellikle ilk ameliyatlarında fazla miktarda kıkırdak veya kemik çıkarılmış ve burun sırtında “semer burun” deformitesi denilen ileri derecede çökük gelişmiş hastalarda ilk tercih kaburgadır. Kaburgaya alternatif ise kulak kıkırdağıdır. Ancak kulaktaki kıkırdak miktar kaburgaya göre daha azdır ve yeterince güçlü bir kıkırdak yapısına sahip değildir. Bu nedenle çok miktarda ve güçlü kıkırdak yapısına ihtiyaç duyulan vakalarda kaburga kıkırdağı tercih edilir.
Sağ taraftan 6. veya 7. kaburgaların kıkırdak kısmını alınır. Kaburganın alınması vücutta fonksiyonel olarak bir eksikliğe neden olmaz.
Kaburga alınmasının tabi ki bazı riskleri var. Kaburganın hemen altında akciğer zarı ve akciğer yer alır. Dolayısı ile kaburga alımı sırasında bu zarın yırtılması ve göğüs kafesine hava girmesi riski mevcut. Ancak bu çok nadir görülen bir komplikasyondur. İstenmeyen bu durum gerçekleştiğinde göğüs tüpü takmak gerekebilir.
Kaburga alınan yerde ağrı görülebilir ve bu ağrı 2-3 hafta sürebilir.
Kulak kıkırdağına da genellikle revizyon rinoplastilerde ihtiyaç duyulur. Kulak kıkırdağı kaburga kıkırdağına bir alternatiftir. Çok miktarda kıkırdak dokuya ihtiyac var ise kaburga kıkırdağı tercih edilir. Daha az miktarda kıkırdak dokuya ihtiyaç var ise kulak kıkırdağı tercih edilir.
Kulak kıkırdağı kulak kepçesinin iç kısmındaki katlantıdan girerek alınır. Kulak kepçesinin genel şekli ve görüntüsünde bir değişikliğe neden olmaz. Kesisi, kulak önündeki katlantıdan yapıldığı için yara izi gizli kalır.