Normalde olması gereken ve sağlıklı olan burundan nefes almaktır. Havanın burundan alınması alınan havanın ısıtılmasını, nemlendirilmesini ve temizlenmesini sağlar. Böylece hava alt solunum yolları için uygun hale getirilir. Burun tıkanıklığı olan kişiler ise burunlarından rahat nefes alamadıkları için ağızlarından solurlar. Dolayısı ile hava bu kişilerde daha kuru ve daha kirli olarak alt solunum yollarına ulaşır. Bu durum uzun dönemde kronik boğaz ve akciğer rahatsızlıklarına zemin hazırlar.
Burun ayrıca etrafımızdaki kokuları almamızı dolayısı ile besinlerin tadlarını alabilmemizi sağlar. Burun tıkanıklığı olan kişilerde bu fonksiyonlar da bozulabilir. Nezle-grip olmuş herkes bu durumun, yaşam kalitesini nasıl olumsuz etkilediğini az çok bilir.
Burun tıkanıklığına eşlik eden diğer belirtiler
• Horlama
• Ağzı açık uyuma
• Sabahları boğazda kuruma, yanma
• Koku duyusunun bozulması
• Tat duyusunun bozulması
Nasıl Teşhis Edilir?
Burun tıkanıklığının nedeninin belirlenmesi konusunda en önemli bilgiler burnun muayenesi ile elde edilir. Muayene sırasında gerektiğinde burun endoskoplarından da faydalanılabilir. Endoskoplar, özellikle burnun arka kısmı ve geniz bölgesindeki rahatsızlıkların tespitinde oldukça faydalı bilgiler verir. Kesin tanının konabilmesi için çoğu zaman burun muayenesi yeterlidir ve herhangi bir ek tetkike ihtiyaç duyulmaz. Ancak bazen bilgisayarlı tomografi, alerji testleri gibi tetkikler de gerekebilir.
Burun tıkanıklığı nedenleri
Burun tıkanıklığının dört ana sebebi vardır. Bu nedenler tek başlarına burun tıkanıklığına neden olabilecekleri gibi birden fazla neden aynı anda bulunabilir.